Varkensfilet met abrikozen in ketjapsaus
Recept voor 4 personen:
- 4 varkensfiletlapjes (niet te dun)
- 12 gedroogde abrikozen
- 1,5 kopje tomatenketchup
- 0,5 kopje ketjap manis
- 2 thl sambal badjak
- 2 etl olijfolie
- pittige vleeskruiden
- — of een mengsel van ketoembar, djahé, paprikapoeder
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Kruid de varkenslapjes met vleeskruiden. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak in ongeveer 5 minuten rondom bruin. Leg de lapjes in een ovenschaal waar ze naast elkaar precies in passen. Meng ketchup, ketjap en sambal in het achtergebleven vet in de koekenpan en laat 2 minuten pruttelen. Proef of de saus op smaak is: zoetzuur en pittig. Voeg eventueel een scheutje water toe om de saus wat af te zwakken of juist wat extra ketjap en sambal om sterker te maken.
Snijd de gedroogde abrikozen aan één kant in en klap ze open zodat de helften nog net aan elkaar blijven zitten. Verdeel de abrikozen over de lapjes vlees en schenk de ketjap saus er over heen. De varkensfiletlapjes moeten royaal in de saus liggen (dus niet te grote schaal gebruiken).
Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Stoof het vlees in ongeveer 40 minuten gaar. Kijk halverwege of de saus niet te veel verdampt, voeg anders een scheutje water toe. Serveer met gebakken rijst en een frisse komkommersalade.