Recept voor taartvorm van 26-28 cm doorsnede:
- 6 sneetjes volkorenbrood (Allinson)
- 100 gr noten (hazelnoten, walnoten, pijnboompitten)
- 3 kleine bosuitjes
- 5 eieren
- 50 gr boter, gesmolten
- 1 etl olijfolie
- 2 uien, kleingesneden
- 600 gr broccoli , in roosjes
- 1 potje kookyoghurt (200 gr)
- –of crème fraîche
- 150 gr geraspte belegen kaas
- peper en zout naar smaak
- 2 thl gemengde gedroogde tuinkruiden
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verkruimel het brood in de keukenmachine. Voeg de noten toe en maal fijn. Voeg de bosuitjes, 1 ei en de gesmolten boter toe en blijf draaien totdat een mooi plakkerig kruimeldeeg is ontstaan. Vet een lage taartvorm in en bekleed de bodem en randen met het deeg, druk dit met de bolle kant van een lepel gelijkmatig aan. Plaats de vorm in de oven en bak de bodem in 8-10 minuten bruin en gaar. Schrik niet als de bodem tijdens het bakken iets omhoog komt, hij zakt weer in als hij uit de oven komt. Haal de vorm uit de oven.
Maak ondertussen de vulling. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de gesnipperde ui glazig. Voeg de roosjes broccoli toe en roerbak het geheel gedurende 2 minuten op hoog vuur. Zet daarna een deksel op de pan en temper het vuur; nu kan de broccoli iets garen. De brocooli moet net beetgaar zijn (nog mooi groen!). Verdeel het broccoli-uimengsel over de bodem.
Meng in een kom de 4 eieren, kookyoghurt en tuinkruiden, voeg zout en peper naar smaak toe. Schenk het eimengsel over de broccoli en strooi tot slot de geraspte kaas over de quiche.
Plaats de vorm in de oven, temper de temperatuur naar 170 graden en bak de quiche in ongeveer 20 minuten gaar. Mocht de quiche te donker worden dek dan halverwege met aluminiumfolie af. Serveer met een veldslasalade met honingmosterddressing.