Omgekeerde ananas-kokos-taart
Recept voor lage taartvorm van 26 cm doorsnede:
- 50 g geraspte kokos
- 1 verse ananas
- 200 g fijne suiker
- 150 g roomboter, zacht
- 3 eieren
- 4 el ananasjam*
- 150 g bloem
- extra boter voor invetten vorm
- snufje zout
Verwarm de oven voor op 160 graden. Rooster de kokos in een droge koekenpan goudbruin. Laat de kokos op een bord afkoelen. Snijd de ananas met behulp van een ananassnijder in plakken. Of snijd de ananas in plakken van een centimeter dik, verwijder de schil, ogen en hart. Vet de vorm royaal in met boter en strooi 50 g suiker over de bodem. Leg de ananasparten dicht tegen elkaar en bekleed de hele vorm. Klop in een kom de boter met een snufje zout en de rest van de suiker met de handmixer tot een romige massa. Voeg één voor één de eieren toe en klop tot de massa weer romig wordt. Klop dan achtereenvolgens de ananasjam, kokos en bloem door het beslag. Verdeel het beslag over de ananas en strijk de bovenkant glad. Schuif de vorm een richel onder het midden in de oven en bak de taart in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar. Leg direct uit de oven een platte schaal op de vorm en keer de taart op de schaal. Laat de taart afkoelen.
* in plaats van ananasjam kan ook abrikozen- of sinaasappeljam gebruikt worden.