Recept voor 4 personen:
- 500 gram varkenshaas
- 3 dl zoete ketjap manis
- 2 tenen knoflook gehakt
- 1 ui
- 1 chilipeper, zonder zaden
- 1 limoen uitgeperst
- pindaolie
- 50 gram pinda’s fijngehakt
- schepje suiker
- houten satéstokjes
Week de houten satéstokjes in water om verbranden op de BBQ te voorkomen. Snijd het vlees in vierkante blokjes van ruim 2 centimeter. Meng 2 dl ketjap met 1 teentje gehakte knoflook en een scheutje pindaolie. Voeg het vlees aan de marinade toe en laat het minimaal een uur trekken.
Maak intussen de saus: doe de chilipeper, ui, 1 uitgeperste knoflook, schepje suiker, limoensap, 1 dl ketjap en 0,5 dl water in een pan, breng aan de kook en laat het 10 minuten sudderen. Voeg eventueel het restant van de marinade toe en laat het geheel inkoken tot een stroperige saus.
Rijg het vlees aan satestokjes, drie à vier stukjes per stokje. Grill de sate’s op een hete BBQ of in de grillpan 5-8 minuten tot ze gaar en bruin zijn en serveer ze in de warme saus. Bestrooi de saté’s met de gehakte pinda’s. Ter garnering een schijfje limoen en wat kroepoek. Serveer met een frisse komkommersalade en witte rijst of stokbrood.
Zoete ketjap manis?
Inderdaad, zoete ketjap. Eigenlijk is het woordje ‘zoet’ overbodig want Manis=zoet; Ketjap Asin=zout.