Weet je wat ik nou echt dat ‘zondagmorgengevoel’ vind? Een beetje laat ontbijten met een roerei op een wit bolletje. Lekker een kop thee en een krantje erbij…zalig.
Over het perfecte roerei, of scrambled eggs zoals de Engelsen zeggen, doen vele recepten de ronde. Het lijkt zo eenvoudig, maar vraagt toch wel enige ervaring. De Fransen houden van zacht en glanzend met toevoeging van room. De Engelse versie is vaak wat droger en kruimeliger vergezeld met spek.
Mijn voorkeur gaat uit naar het roerei waarvan Reinier enkele jaren geleden het recept uit de krant haalde. Geen room, slechts een scheutje water, licht opkloppen, ruim roomboter en héééél zacht in een antiaanbakpan onder voortdurend omscheppen (niet roeren!) op laag vuur smeuïg laten garen. Het roerei mag gerust nog wat snotterig zijn, en glanst!
En dan tot slot: het roerei uit de pan, een drupje olijfolie erin, daarin doormidden gesneden tomaten met de platte kant naar onderen op hoog vuur aanbakken. Desnoods een halve theelepel balsamicoazijn toevoegen, maar dat is niet noodzakelijk (persoonlijke voorkeur). Het geheel presenteren op een vers, zacht wit bolletje, snufje zout en peper…en smikkelen maar!