Zoetzure kabeljauw
In de Chinese keuken wordt voor Koe Loe Yoek gebruik gemaakt van magere varkenslappen of mager buikspek. Bij de plaatselijke afhaalchinees zijn het meestal gefrituurde vleesballetjes (waarschijnlijk varkensvlees) met apart een zoetzure rode saus met enkele verdwaalde vruchtjes, licht naar gember smakend. Een zuinig aftreksel van wat het recept eigenlijk is.
De zondagavond leent zich vaak uitstekend (vanwege voetbal op TV) voor de afhaalchinees maar vanavond besluit ik zelf Koe Loe Yú te maken: zoetzure vis. Mijn koelkast biedt de voornaamste ingrediënten: rode paprika, winterwortel en diepvries kabeljauw. Gelukkig is het schoonmaken van de groenten een werkje dat ik makkelijk zittend aan tafel kan doen en voor het bereiden van de saus hoef ik maar 5 minuten bij het fornuis te staan. De vis heb ik laten ontdooien door de diepvrieszak in lauw water te leggen. Daarna afspoelen, drogen, in grote stukken snijden en marineren. Alles staat nu klaar voor straks. Als het etenstijd is zal ik de vis door een maïzena papje halen, aanbraden in een ruime hoeveelheid olie (frituren), ondertussen de rijst en de broccoli koken en de saus opwarmen. Het geheel zal niet meer dan 20 minuten in beslag nemen. Het afhalen bij de Chinees neemt meer tijd in beslag en is lang zo lekker niet!
1. gemarineerd 2. frituren 3. gefrituurd 4. saus