Recept voor 2 personen:
- 1 blik linzen 400 gr (blonde, uit blik of glas)
- 2 kleine moten warmgerookte zalm
- 1 dunne prei
- 1 rode ui
- half teentje knoflook
- 10 blaadjes salie
- 3 takjes peterselie
- 1 etl citroensap
- rasp (schil) van halve citroen
- 2 etl olijfolie om te bakken
- zout en peper
- 150 gr Griekse yoghurt
- halve komkommer
- citroensap, zout en peper
- 2 etl olijfolie
- 2 etl vers gehakte tuinkruiden
- Spoel de linzen uit blik of glas onder koud stromend water af en laat ze goed uitlekken.
- Maak de prei en ui schoon en snijd in dunne reepjes.
- Verwarm 2 eetlepels olijfolie een een koekenpan en fruit daarin de ui, uitgeperste knoflook en prei zacht gaar.
- Snijd de salieblaadjes in dunne reepjes en hak de peterselie fijn, voeg aan het uimengsel toe.
- Voeg vervolgens de uitgelekte linzen toe en verwarm het geheel enkele minuten. (Niet te lang verwarmen want de linzen zijn al gaar).
- Breng de linzen op smaak met zout, peper, citroensap en citroenrasp.
- Rasp de komkommer (met schil) en druk of knijp deze goed uit zodat het meeste vocht er uit loopt.
- Meng voor de tzatziki de Griekse yoghurt met de komkommer, citroensap, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper naar smaak en voeg 2 eetlepels gehakte (verse) gemengde tuinkruiden toe.
- Verwarm ondertussen de moten gerookte zalm afgedekt gedurende 1 à 2 minuten in de magnetron op de hoogste stand.
- Verdeel de linzen over 2 borden en brokkel daar overheen de licht verwarmde zalm.
- Serveer (lauwwarm) met een royale schep tzatziki en geef er een frisse groene salade bij.
TIP: restantje is ook lekker als (koude) meeneemlunch!
Lees ook de bijbehorende Blog-entry: Superfood Linzen