Winterquiche

Recept voor 1 grote ronde bakvorm:

  • 6 plakjes roomboter bladerdeeg (ontdooid)
  • 2 zoete aardappels
  • 1 kleine winterwortelWinterquiche
  • half koolraapje (ongeveer 200 gr)
  • 2 rode uien
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tomaten
  • restje franse kaas (brie)
  • 2 etl groene (zelfgemaakte) pesto
  • 2 etl geraspte kaas
  • 3 eieren
  • 100 ml sojaroom
  • 2 etl zachte roomkaas (bv. Boursin)
  • 1 etl Za’atar (Midden Oosten kruidenmelange: Jonnie Boer)
  • zout en peper
  • 3 etl olijfolie
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Bekleed een ingevette bakvorm met de plakjes bladerdeeg en laat de plakjes goed aansluiten (iets overlappend en aandrukken) zodat een egale bodem ontstaat.
  3. Schil de zoete aardappel, wortel, koolraap en rode uien. Snijd alle groenten in kleine blokjes van ongeveer 1,5 cm. Snipper de ui.
  4. Verhit de olijfolie in een braadpan en smoor hierin de ui tot deze glazig is. Voeg vervolgens de gesneden groenten toe en pers de knoflook er boven uit. Voeg de Za’atar toe. Bak het geheel op hoog vuur voor ongeveer 3 minuten.
  5. Zet het vuur laag, plaats een deksel op de pan en gaar de groenten voor ongeveer 10 minuten. Controleer of de groenten beetgaar zijn, haal dan de pan van het vuur.
  6. Meng de eieren met de zachte roomkaas en sojaroom tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Vul de beklede bakvorm met de gegaarde groenten, giet er het ei-kaas-sojaroom mengsel overheen.
  8. Bekleed de quiche met plakjes brie en tomaat. Meng 2 eetlepels pesto met een paar druppels olijfolie om de pesto wat vloeibaarder te maken en druppel dit over de quiche.
  9. Bestrooi met wat geraspte kaas en schuif de quiche in de voorverwarmde oven en bak hem in ongeveer 25 minuten goudbruin. Controleer met een satéprikker in het midden van de quiche of deze gaar is.

Winterquiche

Lees ook de bijbehorende Blog-Entry: Wintertaart

image_print

2 reacties op Winterquiche

  1. Ernie schreef:

    Hoi Ellen, bedankt voor het recept, ik doe de laatste tijd steeds nieuwe hartige taarten maken dus dit recept ga ik zeker proberen. Alleen Za átar zal hier niet te krijgen zijn maar ik heb Vadouvan aan boord (mosterdzaad,kurkuma,komijn,peper, kaneel,knoflookpoeder, fenegriek) of Rash-el-hanout dan een beter idee?

  2. ellen schreef:

    Hi Ernie: Za’atar is een mengsel van sesamzaad, majoraan, oregano, tijm, sumak en zout. Sumak is een rood besje, dat gemalen gebruikt wordt. Het geeft gerechten een pittige en licht citroenachtige smaak. Sumak kun je ook vervangen voor wat citroensap of melisse. Twee eetlepels geroosterd sesamzaad op 1 eetlepel gedroogde groene kruiden (een mengsel of alleen tijm) met wat zout en 2 theelepels sumak in een vijzel fijnstampen. In Vadouvan zit kaneel, net als in Rash-el-hanout, en dat vind ik voor deze winterquiche niet helemaal passen. Succes,ben benieuwd hoe het smaakt als je een aangepaste versie maakt.
    Groetjes, Ellen

Reacties zijn gesloten.