Marktdag, visdag

Donderdag is in Bussum marktdag en daarom van huis uit bij ons altijd al de dag dat we vis eten (àls we vis eten). Bovendien is het mijn vrije dag, dus een uitstekend moment om lekker over de markt te slenteren. Ik wil vanavond dus iets met vis eten. Een gebakken visje vind ik het smakelijkst, maar om nu voor 4 personen vis te bakken, vind ik te veel werk. Bovendien blijft die gebakken vislucht lang hangen in huis. Een ovenschotel lijkt mij beter, lekker met aardappelpuree en zoetzure bietjes. Eerst maar eens kijken wat voor vis de markt biedt.

Genoeg verse vis, alleen allemaal erg prijzig. Kabeljauw is al helemaal niet te betalen, tenminste niet voor een doordeweekse dag. Dan toch maar naar de supermarkt. Tegenwoordig verkopen ze daar diepgevroren o.a. tilapia, pangasius en victoriabaars in zakken van 750 gram. Afhankelijk van het type vis zitten er meestal 5-6 filets in, voldoende voor 4 personen. En de prijzen zijn aangenaam! Ik besluit pangasius te nemen. Deze vis is iets steviger dan tilapia en leent zich prima voor de ovenschotel die ik in gedachten heb. Pangafilet wordt in Vietnam gekweekt: het maakt niet uit dat je die diepgevroren koopt, want ook de visboer krijgt ze bevroren aangeleverd.

De schotel die ik ga maken is geschikt voor elke witvis, liefst wel filets.  Pangasiusfilet met krokante korstlaag uit de oven. Een paar oude sneetjes brood heb je altijd wel in huis, een uitje of wat bieslook waarschijnlijk ook. Lekker met een glaasje witte, droge wijn; geeft zo’n ordinaire ‘marktdag’ toch weer een bijzonder tintje.