Zoals ik al eens eerder heb verteld: ik houd van eenvoudig en eerlijk eten. Zo heb ik vandaag op verzoek van Reinier weer eens een echte ‘bal gehakt’ gemaakt. Niet dat ik dat zelden doe, maar de bal die Reinier bedoelt is eenvoudig maar toch ook weer een beetje speciaal. En hierbij denk ik dan even aan mijn schoonmoeder Reina: een bal gehakt met rozijnen en een plakje gesmolten kaas, gewoon een echte bal! Eigenlijk zo simpel, maar zo lekker. Vanavond ging de bal gepaard met kleine spruitjes en romige aardappelpuree. Weer een prima begin van de week. Alleen één ding is jammer: er is geen bal overgebleven voor morgen op brood.
november 2024 M D W D V Z Z 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Tags
- amandelen
- appel
- BBQ
- bladerdeeg
- Blauwe bessen
- brood
- brunch
- cake
- chocolade
- citroen
- dessert
- eieren
- eiwitten
- Feest
- Fruit
- garnalen
- gebak
- gevogelte
- groenten
- honing
- kaas
- Kerst
- kip
- koek
- kruiden
- low-carb
- noedels
- noten
- over de grens
- Pasen
- pasta
- rijst
- rundergehakt
- rundvlees
- Salade
- spicy
- stoofschotel
- taart
- tomaten
- vega
- vis
- vlees
- wijn
- wild
- zalm
Recente reacties
- Karin op Tiramisu met Limoen & Limoncello
- Martine op Beef Wellington
- Ester op Blueberry crumble muffins
- Joyce Wöhner op Lemon pie à la Lisboa
- Karin op About Me
- ellen op Lamsbout uit de oven
Recipes
- Recipes
- Bijgerechten & Salades
- Amandel aardappelkroketjes
- Aubergine met karnemelksaus
- Bechamelsaus
- Caesarsalade
- Cranberrycompote
- Fruitige witlofsalade
- Gerookte eendenborstsalade
- Geroosterde aardappels
- Geroosterde tomaatjes
- Groene Thaise currypasta
- Honingmosterddressing
- Huzarensalade
- Insalata Siciliana
- Japanse koolsalade
- Krokante filodeeghapjes
- Little gem avocado salade
- Mayonaise
- Pastinaak-aardappelkransjes
- Pesto
- Portugese worteltjessalade
- Rode Thaise currypasta
- Roedjak Manis
- Salade met perzik, mozzarella en ham
- Sinaasappelsalade
- Stoofpeertjes
- Taugésalade met mango
- Tomatensalade puur
- Tzatziki
- Waldorfsalade
- Watermeloensalade met feta en munt
- Witlof gekaramelliseerd
- Zalm-aardappelsalade
- Brood, Gebak & Lekkernijen
- Aardbeien-blauwe bessen-taart
- Amandel citroencake
- Amandelkrullen
- Amandelspijs & Citroenrasp
- Appel- & blauwe bessentaart met kruimels
- Appelbeignets
- Appeltaart
- Baklava
- Bananentulband
- Belgische Vlaaikes
- Bladerdeeg appelslof
- Blauwe Bessen Yoghurtcake
- Blueberry crumble muffins
- Brabantse worstenbroodjes
- Bretonse appeltaart
- Broodschotel
- Cantuccini
- Chipolatataart
- Chocolademuffins met rood fruit
- Chocoladetaart
- Christmas Pudding (cake)
- Citroenmerinque
- Citroenrol
- Citroentaart met icing
- Croque Monsieur
- Duivekater
- Focaccia
- Fonceerdeeg
- Frangipane
- Fruitige amandelcake
- Fruittaart
- Fryske Dumkes
- Geroosterde muesli
- Gevuld speculaas
- Gevulde koeken
- Hallondröm
- Harde Wenerdeeg
- kaneelbroodjes
- Karrewiel
- Kerstbrood
- Klassieke aardbeiensoes
- Kletskoppen
- Kruidkoek met abrikozen
- Kweeperentaart
- Lemon pie à la Lisboa
- Limburgse appelkruimelvlaai
- Limburgse kersenvlaai
- Macarons
- Mascarpone kwarktaart met mandarijn
- Moskovische Tulband
- Oliebollen
- Omgekeerde ananas-kokos-taart
- Ontbijtkoek
- Oranjeboventaart (worteltjestaart)
- Panettone
- Pindabroodcake met noten, pitten en zaden
- Poffertjes
- Pruimencake
- Rabarbertaart
- Sachertaart
- Siciliaanse appelcake
- Simpele bladerdeeg appeltaartjes
- Soesjes
- Speculaas
- Spijscake
- Swäbischer Nusszopf
- Taai-taai
- Tulband
- Twentse rolletjes
- Uien-kaasbrood
- Volkoren Muffins
- Walnotentaart (Engadiner Nusstorte)
- Weespermoppen
- Zoet Paasbrood
- Diversen; info
- Drankjes
- Hoofdgerechten
- Dieet
- Pasta & Noedels
- (snelle) Bami Goreng
- Champignontruffel ravioli
- Gevulde pasta
- Gnocchi
- Gnocchi met salieboter, sugersnaps en lamsbiefstuk
- Groene Pesto Pasta
- Lasagne al forne
- Lasagne alla Florentina
- Lentepasta met peultjes
- Pasta alla Norma
- Pasta di Napoli
- Pasta met dubbelgedopte tuinbonen
- Pasta met spinazie-ricottasaus
- Penne met asperges
- Ravioli (zelfgemaakt) met ricotta, kruiden en walnotenpesto
- Snelle lasagne (vega)
- Spaghetti alla Positano
- Spaghetti Bolognese
- Spaghetti met gerookte zalm en rucola
- Spaghetti met tomatensaus en gehaktballetjes
- Spruitjes op Oosterse wijze
- Thaise woknoedels met groenten
- Thaise wokschotel
- Vers pastadeeg
- Walnotenpasta
- Vega
- Bloemkooltaart
- Broccolibroodquiche
- Broodsalade met quinoa
- Champignons in witte wijn
- Citroenrisotto met Champagne
- Eieren met champignon-kerriesaus
- Gekarameliseerde witlof gratin
- Gevulde koolrolletjes (vega)
- Gevulde Paprika
- Herfstige paddenstoelenragout
- Kaasfondue
- Lichte Lasagne
- Opor Telor
- Pompoencurry
- Ratatouille
- Roerei met gebakken tomaat
- Salade Caprese
- Sayur Lodeh
- Spaghetti met ei & gebakken peterseliebroodkruim
- Spinazietaart (low-carb)
- Stamppotje blote billetjes in het gras
- Veldsla-salade met feta
- Winterquiche
- Vis
- Aspergegoulash met krokante zeewolf
- Citroen kabeljauw
- Forel van de grill
- Gepocheerde zalm met romige tomatensaus
- Gerookte makreelrillette
- Koe Loe Yú
- Linzen met warmgerookte zalm
- Paella
- Pangasiusfilet met krokante korstlaag
- Rosé risotto met garnalenspies
- Saltimbocca van vis
- Stifado met tonijn
- Thaise viskoekjes
- Thaise visnoedels
- Visrolletje met aspergetips
- Witvis in mosterdsaus
- Zalm Asperges Pasta (ZAP)
- Zalm en croûte
- Zalm Teriyaki met Udonnoedels
- Zalmcurry met pasta
- Zeeduivel met kruidige korst
- Vlees
- Babi Ketjap
- Bal gehakt met rozijnen en lapje kaas
- Beef Wellington
- Bloemkoolschotel met sambal
- Broodje cheese-kalfsburger
- Chili con carne
- Geschnetzelte
- Gevulde Italiaanse Lamsbout
- Griekse gehaktballetjes (Bifteki)
- Groentenquiche
- Hachee
- Kalf verdronken in Chianti
- Kalfsoester met kappertjessaus
- Lamsbout uit de oven
- Lamsnavarin met lentegroenten
- Meatloaf
- Mexicaans gevulde tomaten
- Mexicaanse tortilla’s
- Ossenhaaspuntjes met aangeklede rijst
- Pikante Italiaanse draadjestoof
- Prei met ham en kaas
- Prei-ovenschotel
- Ragout
- Rijst met kidneybonen en mais
- Rollade (slow cooking)
- Runderrolletjes met Mortadella
- Runderstoofschotel
- Saté babi ketjap
- Shepherds pie
- Smoor Djawa
- Stifado
- Varkensfilet met abrikozen in ketjapsaus
- Varkenshaas in bladerdeeg
- Zuurkoolschotel met rijst en banaan
- Zweedse gehaktballetjes met cranberrysaus
- Wild & Gevogelte
- Ajam Boemboe Roedjak
- Ajam Pangang
- Confit de Canard
- Coq au vin
- Frietje stoofeend
- Jerk Marinade (nat) voor Jerk-Chicken
- Kip souvlaki van de BBQ
- Kip-preischotel met korstlaag
- Kipgoulash
- Kippendijen met koffie
- Kippesto
- Kiprolletjes gestoofd in Martini
- Konijn met witte wijn en mosterd
- Kwartel gevuld en rozijnenportsaus
- Platte kip uit de oven
- Reebiefstukjes met wild-jachtsaus
- Thaise groene Kipcurry
- Toscaanse Hazenpeper
- Vlaams konijn met pruimen en bier
- Wildstoof
- Ingezonden recepten
- Nagerechten
- Aardbeien-marshmallow bavarois
- Advocaatpudding
- Chocoladetaartjes
- Mascarpone met passievrucht en warme abrikozen
- Mousse au Chocolat (Hemelse Modder)
- Pavlova
- Smultrifle met chocolade en aardbeien
- Tiramisu
- Tiramisu met Limoen & Limoncello
- Toetje van Victoria
- Trifle
- Vijgen op bladerdeeg uit de oven
- Wafel met ijs en karamelsaus
- Yoghurtcrème met gekaramelliseerde portvijgen
- Zuccotto
- Soep
- Voorgerechten en hapjes
- Bijgerechten & Salades
- Recipes
Uiteraard ken ik dit recept ook omdat wij het vroeger thuis vaak aten. Zelf maak ik het ook nog wel eens. Er moet ook havermout toegevoegd worden. Althans zo heb ik het van mijn moeder geleerd. Er ging volgens mij geen olijfolie en bieslook bij. Maar ik twijfel er niet aan of dat zal ook niet misstaan in deze gehaktbal.
Je hebt waarschijnlijk helemaal gelijk: geen brinta maar havermout volgens recept van Reina. En die olijfolie moet je niet aan het gehakt toevoegen maar daar bak je de ballen in. Toch is dat juist nu zo leuk aan recepten uit overlevering, ze veranderen en worden alleen maar lekkerder!