Winterse koek
Hoewel het nu al ruim een week vriest, zijn er nog niet veel plaatsen waar op natuurijs geschaatst kan worden. Door de sneeuw die in het begin van de vorstperiode gevallen is, groeit het ijs niet snel genoeg aan. Schaatsliefhebbers zullen dus voorlopig alleen nog op ‘ondergelopen land’ kunnen schaatsen. Toch zijn de vooruitzichten goed, de vorst houdt aan. En zoals de Friezen zeggen: elke dag komt de Elfstedentocht een dag dichterbij. Neemt niet weg dat je evengoed van het mooie winterlandschap kunt genieten. Ook de bossen en heide bieden een prachtige aanblik met de sneeuw.
‘Koek en zopie’ is een term die ’s winters gebruikt wordt voor de versnaperingen en lekkernijen die langs of op het ijs verkocht worden aan de schaatsrecreanten. Maar na een frisse winterwandeling kun je ook thuis een warme kop chocolade maken met een lekkere koek erbij. Zo heb ik gisteren een pittig gekruide ontbijtkoek gemaakt, die met één eetlepel roomboter uitstekend samengaat met de chocolademelk. Om een beetje op de suikers te letten, heb ik gebruik gemaakt van suikervrije appel-perenstroop en vruchtensuiker. Dit zijn suikers die minder snel worden opgenomen en daardoor de bloedsuikerspiegel minder laten schommelen. De kruiden maken de ontbijtkoek echt smakelijk. Je kunt hiermee dan ook eindeloos variëren.