Nieuwe kansen: Montignac

Na al die snoeperij en lekkernijen van het afgelopen weekend zou ik bijna vergeten dat ik aan ‘de lijn’ ben met Montignac. De comment van Marion op ‘Feestje’  bracht mij dat even pijnlijk in herinnering. Maar, nieuwe week, dus nieuwe kansen. Beginnen alle lijners niet elke maandag opnieuw?

Vandaar bij deze een heerlijk recept van Moussaka volgens Montignac. De allereerste keer dat ik dit recept heb gemaakt dateert uit 1982. Al heette het toen niet ‘Montignac’ maar ‘Weight Watchers’  (allemaal één pot nat dus!) Samen met mijn schoonmoeder Reina heb ik dit recept in haar keuken gemaakt. Zelfs de televisie was van de partij! Verslaggever Jaap Jongbloed had destijds een informatief programma (ben de naam even kwijt) waarin hij een keer de Weight Watchers als item had. Op onze WW club in Bussum, waar Reina en ik toen lid van waren, werd gevraagd of er mensen waren die hier aan mee wilden werken. Nou, dat wilden wij wel! Wij hebben toen voor Jaap en zijn filmploeg Moussaka gemaakt en werden tijdens het eten daarvan geïnterviewd. Het was maar een kort item, maar toch…

Nu even terug naar die Moussaka. Een Grieks recept, van oorsprong met lamsgehakt, aardappel en aubergine. Voor Montignac zijn aardappels uit den boze, dus vergeet deze koolhydraat-happers. Vreemd genoeg vonden de Weight Watchers die aardappels ook niet zo’n goed idee, vandaar dat het recept van 29 jaar geleden heel veel lijkt op dat van Montignac van nu. Vetten mogen, dus ruim kaas, olijfolie en gehakt. Voor de ‘auflauf’ maak je het liefst gebruik van sojaroom omdat deze minder koolhydraten bevat dan bijvoorbeeld slagroom.

Recept ook heel smakelijk voor niet-lijners!

Verderop op de site zal ik t.z.t. eens uitleg geven over wat nu precies Montignac inhoudt. Tot die tijd kun je even spieken op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Montignacdieet.