De maand december brengt de geur van vanille, kaneel en steranijs met zich mee. Stoofschotels als hachee of wildragout, zoetigheden als pepernoten en banketstaaf, geven mij dat warme gevoel. Heerlijk om nu in de keuken te staan en al deze decembergerechten te bereiden.
Met Sinterklaas in het vooruitzicht heb ik dit weekend alvast gevuld speculaas gemaakt. Cees Holtkamp beschrijft in zijn boek ‘De Banketbakker’ het simpele recept van een speculaastaart. De smaken van het speculaasdeeg komen het best tot hun recht als je het deeg 1 à 2 dagen in de koelkast laat opstijven, maar bij gebrek aan tijd is een uur ook al voldoende. De spijs kun je zelf maken door een gelijke hoeveelheid blanke amandelen en suiker te vermalen in een keukenmachine samen met wat rasp van een citroenschil en 1 of 2 eieren. Ook zelfgemaakt amandelspijs wordt lekkerder als je het enkele dagen in de koeling bewaart, de spijs kan zelfs ingevroren worden. Maar voor de snelle huisvrouw is de amandelspijs van Baukje een uitkomst. Meng voor gebruik deze spijs wel eerst even met een half geklutst ei en iets citroensap, dat maakt de spijs smeuïger. De geur van pas gebakken speculaas geeft je het sublieme decembergevoel.