Jerk Marinade (nat) voor Jerk-Chicken

Ingrediënten voor vochtige marinade, voldoende om één kip mee te marineren. De marinade blijft afgesloten in een fles of pot in de koelkast enkele maanden houdbaar, zolang de marinade maar niet verwarmd wordt. De marinade of Jerksaus kan ook apart gebruikt worden als hete saus bij bijvoorbeeld BBQ vlees.

Neem als cup (maat) een koffiekopje.

  • 1/4  cup hele pimentkorrels
  • 4 Scotch Bonnets, heel
  • 1/2 cup bosuitjes, gesneden
  • 1/2 cup uien, gesnipperd
  • 4 knoflookteentjes, gehakt
  • 4 laurierblaadjes, gekneusd
  • 1/3 cup verse gember,
    geschild en klein gesneden
  • 1/3 cup verse tijm
  • zout naar smaak
  • 1 thl zwarte peper
  • 3/4 cup olijfolie
  • 1/2 cup Japanse Soya saus

Doe alle ingrediënten samen in een blender en mix zorgvuldig tot een dikke saus ontstaat.

Voor Jerk-chicken:
Neem een biologische kip en snijd het borstbeen en de vleugeltjes eraf. Druk nu de kip met de borstzijde naar beneden plat. Maak hier en daar het vel los van het vlees en vul de ruimte royaal met de Jerksaus. Bestrijk ook de buitenkant van de kip met de marinade. Leg de kip afgedekt 2-3 dagen in de koelkast om te marineren. De kip kan in zijn geheel gebraden worden op de BBQ, oven of in een pan op het vuur. Zorg dat de kip goed gaar wordt, de buitenkant mag gerust lekker donker en knapperig zijn. Omdat het garen van de kip op de BBQ veel tijd kan kosten is het raadzaam om de kip vooraf al in de oven minimaal een half uur te hebben gegaard. Voor het opdienen wordt de geroosterde kip in stukken gehakt. Geef voor de liefhebbers de Jerksaus er apart bij.

  • voor een minder hete variant van Jerksaus meng je in de blender:
  • 2 cups hete Jerksaus
  • 1/4 cup worcestersaus
  • 50 ml tabscosaus
  • 3 cups ananassap
  • 1 cup tomatenketchup
  • 3 cups zoete Chilisaus
  • 1 cup Japanse Soyasaus
  • 1/2 cup honing
  • voor de ‘snelle’ versie van Jerk-chicken, kun je ook de droge rub gebruiken, zodat de kip geen dagen hoeft te marineren, maar meteen klaar is voor bereiding:
  • 1/2 cup pimentkorrels, gekneusd
  • 4 etl chilivlokken
  • 1/2 cup knoflookpoeder
  • 1/2 cup gemberpoeder
  • 1/3 cup verse tijm blaadjes
  • –of 1/2 cup gedroogde tijm
  • 2 Scotch bonnet pepertjes, gehakt
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 thl zout
  • 1 thl zwarte peper

Meng alle ingrediënten in een hakmolen of vijzel. Het droge kruidenmengsel kan in een afgesloten pot koel en droog lang bewaard worden. Voor gebruik rub je de kip, vlees of vis royaal in met de kruiden. Voor een half-natte rub voeg je enkele theelepels kruiden-mengsel aan een kopje olijfolie toe.

 

 

 

image_print