- 800 gr dunne preien
- 1 kg kruimige aardappels
- 1 gesnipperde ui
- 500 gr rundergehakt
- 150 gram geraspte belegen kaas
- zout en peper
- nootmuskaat
- scheutje melk
- klontje boter
- 2 etl olie
Verwarm de oven* voor op 200 graden. Haal de buitenste bladeren van de preien, snijd de preien eenmaal overlangs doormidden (niet helemaal tot aan de stronk) en spoel de preien onder ruim koud water water goed schoon. Sla het water uit de preien. Snijd de kontjes van de stronken en snijd ze in grove stukken van 1,5 cm breed. Laat verder in een vergiet goed uitlekken. Schil de aardappels en snijd ze in vieren. Kook de aardappels in ruim water en een snufje zout in ongeveer 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en pureer ze met een scheutje melk, klontje boter en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Verwarm 2 eetlepels olie in een braadpan en bak hierin de gesnipperde ui glazig. Voeg het gehakt toe en roerbak deze rul en bruin op hoog vuur. Voeg nu de gesneden prei toe en roerbak gedurende 5 minuten. Vet een ruime ovenschaal* in met een een beetje olie. Spreid het prei-gehaktmengsel over de bodem uit en dek dit af met de aardappelpuree. Strooi de helft van de geraspte kaas over de aardappelpuree. Plaats de schaal in het midden van de warme oven en gratineer de prei-ovenschotel in 10 minuten totdat een mooi krokant korstje is ontstaan. Serveer bij de ovenschotel de andere helft van de geraspte kaas, voor de liefhebbers.
*Een andere manier van serveren (en geen gebruik van oven): een schep aardappelpuree met daarboven op een schep prei-gehaktmengsel. bestrooi royaal met geraspte kaas.