Met de feestdagen in december 2010 kwamen mijn goede vriendin Trudi en haar man bij ons eten. Het liefst eten zij vegetarisch en ongedwongen. Omdat het ook weer eens een avondje gezellig bijpraten zou zijn, besloot ik om bij onze fantastische Japanner Jotaviwi http://www.jatoviwi.nl/ Sushi te halen. Alhoewel ik graag Sushi zelf maak, ontbrak het mij dit keer aan tijd en dan is een goede Sushi-bar een uitkomst. Uiteraard kon ik het niet laten om nog een bijgerecht te maken: een Japanse koolsalade.
In een mail vroeg Trudi mij vandaag om het recept, vandaar dat ik weer aan die gezellige avond moest terugdenken. Lekker op de knietjes aan de salontafel, schoenen uit en met stokjes smullend. Deze koolsalade doet het prima als bijgerecht bij Sushi, maar kan ook als lunchmaaltijd gebruikt worden (misschien met wat Surimi of Sashimi van zalm).
Een bijzondere toevoeging en ontdekking: op mijn boodschappentocht rond de feestdagen kwam ik bij de groothandel (Hocras, Bussum) heerlijke Japanse kruiden Wasabi Furikake tegen van het merk Kameya Original; wordt geïmporteerd o.a. door Yama-Food Utrecht-Holland. Droog kruidenmengsel van mierikswortel(Wasabi), sesamzaad, zeewier(Nori) en gedroogde groenten. Op het etiket staat ‘rijsttopping’, maar het gaf mijn koolsalade precies die verrassende Japanse bite.