Vlaams konijn
Het valt mij op dat zodra in een recept bier gebruikt wordt het gerecht meestal zijn herkomst heeft in België, Vlaanderen. Uiteraard is Belgie een land waar met name de trappisten (kloosterlingen) vandaan komen en alom bekend zijn vanwege hun trappisten- of abdijbier. Tegenwoordig bestaan er zeven trappistenbiermerken die voldoen aan het logo “Authentic Trappist Product” , zes Belgische en één Nederlands (La Trappe), met in totaal een 25-tal verschillende biersoorten. Hoewel, een ‘Trappist’ is op zich geen soort maar een omschrijving van de herkomst.
Dat bier zo heerlijk smaakt in o.a. stoofschotels komt door het gehalte aan hoogwaardig mout. Mout is ontkiemd en daarna gedroogd graan. Tijdens het mouten wordt het aanwezige zetmeel omgezet in vergistbare suikers. Deze suikers worden later in het brouwproces weer omgezet in alcohol. Afhankelijk van het type mout (gerst), lage of hoge gisting (bij lage of hoge temperatuur) en enkel of dubbele gisting ontstaan er verschillende smaken.
In de herfst staan er volop bockbieren in de schappen. Niet dat je bockbier niet in het voorjaar kunt maken en drinken, maar de kleur van bock is meestal donker en de smaak zoetig caramel, hetgeen uitstekend past bij de herfst en winter. Reden dat je nu bockbier in de winkels ziet is dus een marketingstrategie. En gelijk hebben ze: een donkere bock smaakt uitstekend in en bij een herfststoofpotje!
Voeg het bovenstaande samen en ik kom uit op een Vlaams konijn in bier. Voor dit gerecht ben ik uitgegaan van een tam konijn, de liefhebbers eten uiteraard een wild konijn. Verder heb ik gekozen voor een dubbelbock van Brand, die roodachtig van kleur is en dubbel gerijpt. Als tegenhanger van het zoet en de (wild) smaak van konijn is toevoeging van mosterd onontbeerlijk. Als extraatje voeg ik zoete pruimen toe en een plakje kruidkoek. Laat het geheel minimaal anderhalf uur stoven zodat het vlees lekker gaar is. Kies ervoor om het vlees aan het bot te laten of te ‘pluizen’ zodat een mooie ragout ontstaat. Met een lekker kruimige aardappel, een stoofpeertje en een royaal glas bockbier, vormt het Vlaamse konijn een voortreffelijke herfstschotel.