‘Norma’ van Bellini
Wanneer je je verdiept in de eetcultuur van Sicilië kom je al snel de namen ‘Norma’ en ‘Bellini’ tegen. Bellini was een componist geboren in Catania op Sicilie. Bellini schreef vele libretto’s en was een gevierd man vanwege zijn sucesvolle opera’s. De opera Norma is één van de bekendste. Het verhaal gaat dat Bellini’s stadsgenoten betoverd waren door de opera Norma en daarom een nieuwe norm bedachten voor alles wat geweldig is: in Catania staan Bellini en Norma synoniem voor alles wat uitzonderlijk is. Jaren later werd door een bekende auteur de typische regionale pastaschotel aangeduid met: Pasta alla Norma! (Geweldige pasta). Anderen beweren dat ‘Norma’ in de taal van het eiland gewoon ‘standaard’ betekent, dus in dit geval een ‘gewone pasta’.
Hoe dan ook, het recept van pasta alla Norma is er zeker één die je een keer gemaakt moet hebben. Traditioneel bevat het basisrecept aubergines, tomaat en gezouten ricotta (wordt ook wel vervangen door de schapenkaas Pecorino). Mijn recept kent een kleine variatie: mascarpone i.p.v. ricotta met toevoeging van oranje paprika en enkele champignons. Zo ontstaat er een romige, volle, zacht oranje-kleurige saus. Heerlijk met wat geraspte kaas, onder het genot van een glaasje Prosecco. Zo komt die zomer op Sicilië steeds dichter bij.
** Op verzoek heb ik bij mijn variatie op het recept van Norma ook het originele recept van Pasta alla Norm toegevoegd. Bestaande uit voornamelijk aubergines, tomatensaus, gezouten ricotta en basilicum. Proef en vergelijk!