‘Norma’ van Bellini

Wanneer je je verdiept in de eetcultuur van Sicilië kom je al snel de namen ‘Norma’ en ‘Bellini’ tegen. Bellini was een componist geboren in Catania op Sicilie. Bellini schreef vele libretto’s en was een gevierd man vanwege zijn sucesvolle opera’s. De opera Norma is één van de bekendste. Het verhaal gaat dat Bellini’s stadsgenoten betoverd waren door de opera Norma en daarom een nieuwe norm bedachten voor alles wat geweldig is: in Catania staan Bellini en Norma synoniem voor alles wat uitzonderlijk is. Jaren later werd door een bekende auteur de typische regionale pastaschotel aangeduid met: Pasta alla Norma! (Geweldige pasta). Anderen beweren dat ‘Norma’ in de taal van het eiland gewoon ‘standaard’ betekent, dus in dit geval een ‘gewone pasta’.

   

Hoe dan ook, het recept van pasta alla Norma is er zeker één die je een keer gemaakt moet hebben. Traditioneel bevat het basisrecept aubergines, tomaat en gezouten ricotta (wordt ook wel vervangen door de schapenkaas Pecorino). Mijn recept kent een kleine variatie: mascarpone i.p.v. ricotta met toevoeging van oranje paprika en enkele champignons. Zo ontstaat er een romige, volle, zacht oranje-kleurige saus. Heerlijk met wat geraspte kaas, onder het genot van een glaasje Prosecco. Zo komt die zomer op Sicilië steeds dichter bij.

** Op verzoek heb ik bij mijn variatie op het recept van Norma ook het originele recept van Pasta alla Norm toegevoegd. Bestaande uit voornamelijk aubergines, tomatensaus, gezouten ricotta en basilicum. Proef en vergelijk!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Groenten, Pasta & Noedels, Vega. Bookmark de permalink.

3 reacties op ‘Norma’ van Bellini

  1. Joyce Wöhner schreef:

    Hallo, het echte recept van de pasta alla Norma zou ik eigenlijk ook wel willen hebben,
    ik vind aubergines best wel lekker, maar ik kan er niet zoveel mee beginnen.
    Ik heb overigens een klein kookboek van AH over de streekkeukens van Italie, daar
    wordt een hoofdstuk geweidt aan Sicilie.

  2. ellen schreef:

    Ik had al verwacht dat deze vraag zou komen, twijfelde ook om het originele recept erbij te geven. Zal ik alsnog toevoegen. Wordt vervolgd dus!

  3. JOYCE schreef:

    Gisteren heb ik Pasta á la Norma gemaakt, het was werkelijk verrassend lekker
    en fruchtig! Bij deze gelegenheid vond Helmut een fles witte wijn uit Sicilie, die staat
    nu koud. Als jullie op vakante zijn maak ik nog een keer iets echts Siciliaans, en kan
    dan even dromen dat ik op de Targa Florio rijd, in een Porsche natuurlijk.

Reacties zijn gesloten.