Tropisch goud
Drie weken geleden heb ik twee ananassen gekocht voor slechts 2 euro, ik kon ze niet laten liggen. Ze waren nog erg rauw en groen dus een weekje rijpen kon geen kwaad. Dat weekje werden er dus drie, want bij de BBQ, zoals ik gepland had, ben ik ze vergeten. Nu ruikt mijn hele keuken en de kelderkast naar rijpe ananas. Ik zal er snel iets van moeten maken, anders worden ze overrijp en gaan ze gisten.
Verse ananas bevat bromelaïne, een enzym dat eiwitten afbreekt. Daarom is het niet verstandig verse ananas in gerechten te gebruiken met gelatine. Melk verzuurt door het enzym, en verse kaas of yoghurt verwatert. Dankzij de aanwezigheid van het eiwitsplitsende bromelaïne bevordert verse ananas wel de spijsvertering. Wanneer je verse ananas toevoegt bij een vleesbereiding wordt het vlees onder invloed van deze stof malser.
Tip: als je de bovenkant van de ananas in een pot met aarde zet, zal er weer een ananasplant uitgroeien!
Ananas is een tropische vrucht waar kokos, ook tropisch, heel goed bij past. Ik besluit een omgekeerde ananas-kokos-taart te maken, afgeleid van de tarte-tatin.
Met een makkelijk keukenhulpje, de ananassnijder, heb ik in een ommezien van tijd mooie plakken ananas zonder kern en zonder ogen.
De kokos rooster ik in een droge koekenpan, dat geeft een lekker gebrande smaak. De kokos gaat door het cakebeslag en vervolgens over de ananas. Belangrijk dat de taartvorm royaal met boter wordt ingevet met op de bodem een dikke laag suiker. Dit geeft de romige karamelsmaak aan de ananas. Na het bakken de taart omkeren op een schaal en laten afkoelen. Eventueel vlak voor het opdienen met poedersuiker bestuiven.
Dit recept leent zich ook voor verse perziken, abrikozen of nectarines; met of zonder kokos naar smaak.
Nog slechts één ananas te gaan…