Drie weken geleden heb ik twee ananassen gekocht voor slechts 2 euro, ik kon ze niet laten liggen. Ze waren nog erg rauw en groen dus een weekje rijpen kon geen kwaad. Dat weekje werden er dus drie, want bij de BBQ, zoals ik gepland had, ben ik ze vergeten. Nu ruikt mijn hele keuken en de kelderkast naar rijpe ananas. Ik zal er snel iets van moeten maken, anders worden ze overrijp en gaan ze gisten.
Verse ananas bevat bromelaïne, een enzym dat eiwitten afbreekt. Daarom is het niet verstandig verse ananas in gerechten te gebruiken met gelatine. Melk verzuurt door het enzym, en verse kaas of yoghurt verwatert. Dankzij de aanwezigheid van het eiwitsplitsende bromelaïne bevordert verse ananas wel de spijsvertering. Wanneer je verse ananas toevoegt bij een vleesbereiding wordt het vlees onder invloed van deze stof malser.
Tip: als je de bovenkant van de ananas in een pot met aarde zet, zal er weer een ananasplant uitgroeien!
Ananas is een tropische vrucht waar kokos, ook tropisch, heel goed bij past. Ik besluit een omgekeerde ananas-kokos-taart te maken, afgeleid van de tarte-tatin.
Met een makkelijk keukenhulpje, de ananassnijder, heb ik in een ommezien van tijd mooie plakken ananas zonder kern en zonder ogen.
De kokos rooster ik in een droge koekenpan, dat geeft een lekker gebrande smaak. De kokos gaat door het cakebeslag en vervolgens over de ananas. Belangrijk dat de taartvorm royaal met boter wordt ingevet met op de bodem een dikke laag suiker. Dit geeft de romige karamelsmaak aan de ananas. Na het bakken de taart omkeren op een schaal en laten afkoelen. Eventueel vlak voor het opdienen met poedersuiker bestuiven.
Dit recept leent zich ook voor verse perziken, abrikozen of nectarines; met of zonder kokos naar smaak.
Nog slechts één ananas te gaan…
Heerlijk, ik heb weer drie keer wat van je kunnen lezen. Ik wilde graag van die omgekeerde ananastaart het recept hebben, maar als ik het goed heb is het niet
opgenomen als recept, wel een paar keer als verhaal.
Of is het de bedoeling dat je zelf een cakebeslag bedenkt, net als de instelling van
de ofen en de baktijd? Ik kan best welkoken , maar bij bakken heb ik een broertje dood
en heb een goede richtlijn nodig!
Hi Joyce,
Toch fijn dat ik zo’n trouwe lezer heb, dan komen ‘foutjes’ snel boven! Ik was vergeten de link naar het recept te activeren; maar bij deze dus. En echt waar: een heel simpel recept, lukt altijd.
liefs Ellen
Nog slechts één ananas te gaan….. ik heb nog een makkelijk idee, maak er toch gewoon jam van. Weeg de ananas af en doe er de geleisuiker bij die je wenst, ik neem altijd
2:1 wat betekend twee delen fruit één deel suiker. Voor de smaak en om het interessanter te maken zou ik er een paar mootjes stemgember doorheen persen.
Een ander idee heb ik ook nog…. maak er een lekkere chutney van, bv met kerrie en
uien, gember en in dit recept dadels, maar je kunt net zo goed een andern fruit in doen, ik denk
aan aprikosen of pruimen of ook aan groente zoals paprika.
Het recept:
250 g uien met 2 tl kerrie en 1 tl gemberpoeder in 1 etl olie glazig fruiten. 1 kg Ananas
150 g geh. dadels, 3 dl azijn, 2 tl zout toevoegen en 20 min. zachtjes laten koken.
500 g geleisuiker door deze massa roeren en 4 min laten koken.
In potten doen, en direkt afsluiten…mmmm lekker!!
et recept