Pas gemaaid gras

Soms krijg je een associatie als je iets ruikt. Zo reed ik vanochtend langs een plantsoen waar de plansoenendienst aan het maaien was. Ik zag nog net hoe een veld van madelieven onder de maaier verdween. De heerlijke lucht van vers gemaaid gras kwam in mijn neus en ik wist meteen wat ik vanavond zou eten: “blote billetjes in het gras”.
Tenminste, een variatie daarop.

Traditioneel zijn “blote billetjes in het gras”: snijbonen met witte bonen. Ik ga vanavond een stamppotje maken van romige aardappelpuree met rucola, snijbonen en witte bonen. De rucola geeft de gifgroene kleur en knapperigheid van gras. De snijbonen snijd ik in lange reepjes en blancheer ik kort. In plaats van gewone witte bonen neem ik reuze witte bonen uit blik want kleinere bonen zou je in de stamppot niet terugvinden. Gekruid met verse peper en nootmuskaat. Tot slot een ouderwetse gehaktbal er bovenop: toppunt Hollands.