Goede vrijdag en Pasen
Alhoewel het de (katholieke) traditie is om op goede vrijdag geen vlees maar vis te eten, hebben wij vanavond een heerlijke minimaal 20 dagen gerijpte biefstuk gegeten. Lekker met gebakken uien, een sneetje witbrood en roomboterjus. Mijn vader zou er een moord voor gedaan hebben.
Een andere traditie met Pasen is dat er Paasbrood gegeten wordt, een feestelijk brood, vanwege de wederopstanding van Jezus, extra gevuld met rozijnen, krenten, oranjesnippers, amandelspijs etc. Zelfs de vorm van het brood heeft een betekenis: Vlechtvorm: twee of drie strengen die tot vlecht worden gebonden. – – Twee strengen: hemel en aarde, leven en dood verbonden. – – Drie strengen; verwijzing naar de drie-eenheid Vader, Zoon en Geest. Rond: geen begin, geen einde, de eeuwigheid, continuïteit van de liefde. Vierkant: vier gelijke zijden (gelijkheid, gerechtigheid) zoals het grondpatroon van het nieuwe Jeruzalem. Driehoek: (gelijkzijdig): abstracte verwijzing naar De Drie en God.
Brood bakken vind ik een hele toer, het kneden en dan uren laten rijzen, duurt mij allemaal veel te lang. Als dan bovendien het eindresultaat niet zo uitvalt als je gehoopt had, dan haal ik toch liever bij een goede broodbakker mijn Paasbrood. Toch wil ik een uitzondering maken: witbroodmix, een prima mix voor bijvoorbeeld een zoet Paasbrood. Geen geklungel met verse gist en meestal is 1x 30 minuten rijzen voldoende. Voor het rijzen verwarm ik de oven 10 minuten op 50 graden, zet dan de oven uit en plaats de beslagkom er in. Als je de ovendeur open laat staan is het raadzaam om een theedoek over de kom te doen. Voor dit recept heb ik gekozen voor de ronde vorm, maar je kunt ook met twee of drie strengen (na het rijzen) een vlechtbrood maken. Eenpersoonsbroodjes (in een muffinvorm) is ook een optie. Heerlijk voor bij de Paasbrunch, succes verzekerd: zalig Pasen!