Alhoewel het de (katholieke) traditie is om op goede vrijdag geen vlees maar vis te eten, hebben wij vanavond een heerlijke minimaal 20 dagen gerijpte biefstuk gegeten. Lekker met gebakken uien, een sneetje witbrood en roomboterjus. Mijn vader zou er een moord voor gedaan hebben.
Een andere traditie met Pasen is dat er Paasbrood gegeten wordt, een feestelijk brood, vanwege de wederopstanding van Jezus, extra gevuld met rozijnen, krenten, oranjesnippers, amandelspijs etc. Zelfs de vorm van het brood heeft een betekenis: Vlechtvorm: twee of drie strengen die tot vlecht worden gebonden. – – Twee strengen: hemel en aarde, leven en dood verbonden. – – Drie strengen; verwijzing naar de drie-eenheid Vader, Zoon en Geest. Rond: geen begin, geen einde, de eeuwigheid, continuïteit van de liefde. Vierkant: vier gelijke zijden (gelijkheid, gerechtigheid) zoals het grondpatroon van het nieuwe Jeruzalem. Driehoek: (gelijkzijdig): abstracte verwijzing naar De Drie en God.
Brood bakken vind ik een hele toer, het kneden en dan uren laten rijzen, duurt mij allemaal veel te lang. Als dan bovendien het eindresultaat niet zo uitvalt als je gehoopt had, dan haal ik toch liever bij een goede broodbakker mijn Paasbrood. Toch wil ik een uitzondering maken: witbroodmix, een prima mix voor bijvoorbeeld een zoet Paasbrood. Geen geklungel met verse gist en meestal is 1x 30 minuten rijzen voldoende. Voor het rijzen verwarm ik de oven 10 minuten op 50 graden, zet dan de oven uit en plaats de beslagkom er in. Als je de ovendeur open laat staan is het raadzaam om een theedoek over de kom te doen. Voor dit recept heb ik gekozen voor de ronde vorm, maar je kunt ook met twee of drie strengen (na het rijzen) een vlechtbrood maken. Eenpersoonsbroodjes (in een muffinvorm) is ook een optie. Heerlijk voor bij de Paasbrunch, succes verzekerd: zalig Pasen!
Wij zijn beslist ook geen absolute kerkmensen, wij gaan hier naar een evangelische kerk, gisterenavond waren wij met vrienden in een katholieke kerk waar de witte
Donderdagmis werdt uitgedragen, het wassen van de voeten in onschuld.
Zoveel tot de beleidenis van jezus. Ook hier in Duitsland is het de traditie om op
Goede Vrijdag geen vlees te eten, hier heet deze dag Karfreitag. Eigenlijk doet de
goede gelovige van Aswoensdag tot aan Paas-zondag-morgen 4:00 uur geen vlees
eten en ook laat andere “zondigheden” als Alkohol 6 weken achter zich……!
Om daarna weer….hoe verder te gaan??
Zo veel van mij, tot geloof en fasten, ook ik wens allen die dit lezen een zalig Pasen.
Heel veel mensen in onze omgeving doen juist in de tijd van Pasen aan het vasten.
Mij prima hoor maar ik vind het zelf het lekkerst om er een feest van te maken, daar hoort ook lekker eten bij vind ik.