Zaterdagavond was gezellig, bij vrienden heerlijk sushi gegeten. Het werd wel een latertje. De zondagochtend begint dan ook een beetje brak. Aan eten moet ik eigenlijk nog niet denken maar als ik de hele dag rustig aan doe, weet ik, krijg ik ’s avonds toch trek. In de vriezer ligt nog een rollade, die besluit ik eruit te halen.
Rustig aan doen, daar hoort ‘slow cooking’ bij. Een manier van koken die al eeuwen wordt toegepast. Het eten wordt op lage temperatuur gedurende enkele uren in de oven gegaard. Groot vlees leent zich hier uitermate goed voor. Uitgangspunt voor het principe ‘slow cooking’ is de kerntemperatuur van het te bereiden stuk vis of vlees. Deze temperatuur geeft aan wanneer het product rood, rosé, gaar of doorbakken is. Voor het meten van deze kerntemperatuur gebruik je een speciale thermometer die tijdens het garen in het vlees gestoken wordt. Is de gewenste temperatuur bereikt, dan is het vlees klaar. Vlees braden op hoge temperatuur kan vaak droog en taai resultaat geven, bij de slow-cooking methode behoudt het vlees zijn sappen en is de smaak daardoor verfijnder.
De temperatuur van de oven wordt ingesteld op 70-80 graden of neem de kerntemperatuur van het vlees zoals je dat wilt bereiden en tel daar 20 graden bij op. Het vlees moet eerst rondom aangebraden worden in een pan op het vuur om een korstje te krijgen. Daarna wordt het vlees in een braadschaal gelegd met eventueel toevoeging van groenten en vocht (wijn, bouillion). Afhankelijk van de grootte van het stuk vlees zal het garen minimaal 1,5 à 2 uur in beslag nemen. Door een kerntemperatuur-thermometer in het vlees te steken kan bijgehouden worden of de juiste temperatuur bereikt is. De oventemperatuur kan nu teruggedraaid worden naar 60 graden, het vlees zal niet verder garen, alleen warm blijven. Voor een iets snellere bereiding kan de oven vanaf het begin op 100 graden worden ingesteld, ook dan nog behoudt het vlees zijn sappen en smaak.
De slow-cooker wint aan populariteit (overgewaaid uit Amerika en Engeland). Het is een elektrische pan die bestaat 2 delen: een metalen buitenpan met warmteelementen en een aardenwerken binnenschaal. Op de pan zit een timer en een thermostaat die zorgt voor een constante temperatuur. Maar als je niet weer een groot nieuw apparaat wilt aanschaffen dan is een losse vleesthermometer al voldoende. Zelfs IKEA verkoopt hem voor minder dan 10 euro.