Zomerbrood

In Italië bakken ze heerlijk Focaccia. Een plat brood dat gebruikt wordt voor sandwiches. Door toevoeging van olijven, kruiden, gedroogde tomaten of andere producten zijn vele varianten mogelijk. Hoewel je tegenwoordig in elke supermarkt of goed gesorteerde bakker dit brood kan kopen, is zelf bakken ook heel leuk en lekker. Focaccia leent zich uitermate voor bij een zomerse BBQ of gezellig bij de borrel, dippend in olijfolie. Als je het brood op de plaat bakt en daarna in kleinere stukken snijdt, is het ideaal voor grote groepen. Door verschillende toevoegingen maak je je eigen zomerbrood.

Voor Focaccia als basis heb je alleen bloem, olijfolie, (droge) gist, suiker, zout en water nodig. Meng er naar smaak verse of gedroogde kruiden door en maak een eigen topping van bijvoorbeeld uien, knoflook, olijven, geitenkaas, tomaatjes etc. Gun je zelf wel even een klein uurtje in de keuken, want het brood moet de tijd krijgen om te rijzen. Afbakken kun je desnoods vlak voor het opdienen: lekker warm en knapperig.

Volg de stappen:
Bloem zeven en suiker erover strooien, gist oplossen en in bloemberg gieten en olijfolie hieraan toevoegen, zout rondom bloem strooien, kneden en kruiden toevoegen:

Bloem zeven Gist oplossenGistoplossing met bloem Kruiden toevoegen

Plaats de geknede bol brooddeeg in een kom en dek deze af met plasticfolie. Zet de kom op een warme plaats en laat minimaal een half uur rijzen of tot de hoeveelheid ongeveer verdubbeld is. Rol de bol vervolgens met een deegroller uit tot de gewenste dikte, maximaal 1,5 cm. Leg de lap deeg op een bakplaat die met bakpapier bedekt is. Versier het brood met olijfolie, kruiden, olijven etc. Laat het brood vervolgens nog een half uur narijzen. Druk met je vingers, vóór het bakken, putjes in het deeg en strooi er grof zout over. Bak het brood in een warme oven goudbruin in 20 minuten:

Deeg uitrollen Deeg op plaat
Gebakken Focaccia Focaccia in stukken

Kijk voor het volledige recept op Focaccia.




Regenboogforel

Forel op de grilVis kan prima op de BBQ klaar gemaakt worden, en is daarom uitermate geschikt om tijdens een zomeravondje genuttigd te worden. Omdat het vlees van de vis over het algemeen teer is, moet je er bij het bakken wel met beleid mee omgaan. In een pan heb je al snel dat de huid aan de bodem plakt, met als gevolg dat de vis uit elkaar valt.

Op de BBQ gebruik je bij voorkeur een visrooster. Dat zijn twee rooostertjes waartussen je de vis klemt om op deze manier makkelijk te kunnen draaien en keren zonder het visvlees te beschadigen. Je kunt hiervoor zowel moten als hele vis gebruiken.

In Nederland is forel goed te verkrijgen, en een heerlijk éénmansvisje. Deze vis is nauw verwant aan zalm. De forel die wij hier in de viswinkel of de supermarkt kopen, is de regenboogforel. Hij heet zo omdat zijn huid mooie regenboogachtige kleuren vertoont. Forel houdt van koele, stromende meren en beken en komt van nature voor in Noord-Amerika, Noord-Azië en Europa. Omdat de vraag tamelijk groot is, wordt forel in Europa voornamelijk gekweekt. Dit kweken gebeurt op verantwoorde wijze in zogenoemde doorstroomsystemen. Er is geen sprake van gebruik van antibiotica. Het kweken is sinds kort aan banden en regels gelegd. Het in 2012 geïntroduceerde keurmerk voor kweekvis, ASC – dit is als het ware het zusje van MSC voor wild gevangen vis – heeft begin 2013 de voorwaarden voor de forelkweek vastgesteld. Het traject voor certificering met ASC is nu gestart en de eerste forel met dit label kan eind van dit jaar worden verwacht.

Regenboogforel Regenboogforel gevuld

Voor forel van de grill laat je de vis bij de vishandel schoonmaken: ingewanden en schubben verwijderen. Vóór gebruik op de BBQ de vis goed onder koud stromend water van binnen en buiten afspoelen. Vervolgens droogdeppen en naar eigen smaak de buikholte met kruiden vullen en rondom insmeren met olie. Zoals gezegd: in een visroostertang plaats je de vis gemakkelijk op de BBQ. Omdat de forel slank van formaat is en mager vlees heeft, is de gaartijd maximaal 10-15 minuten. Wanneer de huid bruin geroosterd is en makkelijk loslaat van het vlees, is de vis klaar voor consumptie.

Geef er een Portugese worteltjessalade bij met geroosterd brood, en je hebt een supergezonde en verantwoorde maaltijd.

Regenboogforel gebakken

 

 




Zonnig afscheid

Wellicht hebben we dit weekend het laatste zomerweer gehad van 2012. Het was in ieder geval prachtig weer, wat ons uitnodigde om de BBQ nog een keer te gebruiken voordat deze de berging in gaat. En om dat zomergevoel nog iets meer kracht bij te zetten, besluit ik kip souvlaki te maken. Een heerlijk Grieks grillgerecht van gemarineerde kipfilet, geserveerd met een tomatensalade en uiteraard tzatziki.

In de ochtend heb ik kiphaasjes in een marinade van citroen, knoflook, tijm, oregano, chilivlokken en olijfolie gelegd. De kip moet minimaal 4 uur marineren om de smaken goed in het vlees te laten trekken. Het citroensap maakt het vlees malser en zorgt dat het op de BBQ eerder gaar is. Ik gebruik lange ronde satéprikkers die ik in water heb geweekt om verbranden te voorkomen. Per stokje rijg ik 2 kiphaasje in een zig-zag. Omdat de marinade met olie is aangemaakt, is het niet noodzakelijk dat het rooster van de BBQ wordt ingevet. Zorg wel voor een goed heet rooster en laat het vlees heel even liggen voordat je het omdraait: in eerste instantie zal de kip ‘vastplakken’ maar laat na enige tijd ook weer los (als de eiwitten vrijkomen). Lekker met een pure tomatensalade en in de oven geroosterde aardappeltjes met courgette en halve tomaten.  Mooi afscheid van de zomer.

 
 




Op z’n Grieks

Morgen al weer een jaar geleden dat ik met vrienden en familie mijn verjaardag op de Amsterdamse grachten vierde. Dit keer wordt het feestje iets bescheidener. Gezellig op de borrel met een lekker hapje eten. Omdat ik meestal een thema kies voor het eten, kwam ik dit keer op Grieks uit. Griekenland: een heerlijk vakantieland!

Ik ben vandaag al druk bezig geweest met de voorbereidingen van het eten. Zo heb ik al Bifteki gemaakt. Dat zijn langwerpige gehaktballetjes aan een stokje. Eigenlijk bedoeld voor de BBQ, maar gezien de weervoorspellingen zal dat er niet in zitten. Ik heb ze dus al voorgebakken, zodat ze morgen alleen nog even in de oven verwarmd worden. Daarbij uiteraard de traditionele tzatzike, en nog veel meer lekkernijen.

Zo staat er verder nog op het menu: grote garnalen in knoflook- en tomatensaus, vegetarische mousaka, gegrilde aubergines met granaatappel, bietensalade met walnotendressing en zachte geitenkaas, Griekse salade met feta, en couscous met zomergroenten.

De foto’s en recepten van dit alles volgen later.




Geslaagde surprise

Op Pinkstermorgen heerlijk buiten gebruncht; het was een beetje te laat voor ontbijt. We lagen allemaal wat langer op bed. Mijn man vanwege een jetlag, ik vanwege een feestje gisteravond, de oudste twee waren laat uit geweest en de jongste zoon is gewoon een langslaper.

Dat feestje was een surpriseparty voor mijn neef en zijn vrouw. De kinderen hadden alle vrienden en familie opgetrommeld om het 25-jarig huwelijk te vieren. Een totale verrassing voor het bruidspaar.

Gezellige muziek (Motown) en een BBQ verzorgd door zoonlief en de dochter deed de hele organisatie en liet een mooie film zien, een compilatie van de trouwfilm van 25 jaar geleden. Leuk om alle oude, nog jonge gezichten weer te zien zoals o.a. mijn vader. Wat vliegt de tijd…

De zoon is bedreven in het BBQ’en, hij doet dit ook als bijverdienste. Vooral de saté babi ketjap was heerlijk mals in een zoetige saus.
Meestal wordt saté babi met satésaus geserveerd, maar met een ketjapmarinade en ketjapsaus is het recept lichter en minder machtig. Voor de perfecte saté komt alleen varkenshaas in aanmerking. Door de marinade blijft het vlees bovendien sappig en wordt het nog malser. Enkele minuten op een warme gril is daarom voldoende. De marinade wordt ingekookt tot een stroperige zoete saus. Geschikt als onderdeel van een BBQ maar ook heerlijk met witte rijst en een komkommersalade.